10 Tips om een epische reisvideo te maken

Gepubliceerd op 29 juli 2019 om 20:19

Het laten maken van een toffe reisfilm is tegenwoordig populair en hier gelukkig ook lekker goeiekoop. Maar een toffe aftermovie begint al bij het filmen. Je kan nog zo’n goeie film editor zijn, maar als je schokkerig film materiaal aangeleverd krijgt of bijvoorbeeld filmmateriaal genomen alleen maar vanuit een auto, is het lastig om daar een aantrekkelijke film van te maken. En door te kiezen voor toepasselijke muziek bij de juiste sfeer laat je jouw video-opnames jouw verhaal vertellen. misschien heb jij al de creativiteit en inspiratie van Steven Spielberg, maar zo niet heb ik hier 10 tips voor je zodat wij voor jou een toffe aftermovie kunnen maken.

1. Filmen met een plan

Probeer een verhaal te maken in je gedachte en probeer het verhaal te visualiseren en zo over te brengen in je film. Jij bent tenslotte je eigen regisseur van jouw film. Bekijk voor dat je op reis gaat wat travel video’s en kijk welke stijl jij het mooist vind. Tijdens het monteren van de video’s kan ik allerlei overgangen gebruiken die jouw video wat aantrekkelijker maakt om te bekijken, maar het is ook leuk en handig om er tijdens het filmen al rekening mee te houden.

Voorbeeld: Je bezoekt een stad. Waar staat de stad bekend om? Wat wil je in je film laten zien van de stad zodat het een leuk verhaal wordt.

2: Film niet te lang

Voorkom om filmpjes te maken van een aantal minuten.. film hooguit een halve minuut. Film liever een aantal korte filmpjes vanuit verschillende hoeken i.p.v. een film van 5 min vanuit dezelfde positie.

3: film vanuit verschillende posities

Probeer te werken vanuit originele standpunten zoals je met fotograferen ook doet. Film eens vanaf de grond of houd de camera wat hoger boven de mensen uit. Dit is erg handig met een GoPro. Monteer hem is een x op de borst of hoofd of zet hem ergens neer en loop eens heel (spontaan) langs de camera of juist ervan weg. Of film tussen objecten door zonder je camera te bewegen.

Voorbeeld: voeten filmen op een plein i.p.v. gezichten of kijk van boven over de kruinen van mensen mee de diepte in.

4: Bewegende beelden bewegen al

Voorkom teveel bewegingen met je camera dat geeft alleen maar onrust en onscherpte. Houd je camera zoveel mogelijk stil als het onderwerp erg beweegt. Of beweeg heel rustig en geleidelijk mee met het bewegende onderwerp.

Voorbeeld: Als je dieren in Afrika gaat filmen die rennen, ga dan niet druk mee bewegen en rennen, maar maak liever een aantal rustige shots die later toch mooi aan elkaar gemonteerd worden. Kijk, als er een luipaard op je af komt rennen, dan moette gij gewoon gaan rennen ;)

5: Start/stop

Houd 3 seconden extra film tijd aan bij je opnames. Ofwel laat aan het begin van je opname de camera al 3 seconden lopen en aan het einde van je opname de camera 3 seconde langer door filmen. Voor een shot van 8 seconden, film je er dus eigenlijk 14. Zo houd je correctie ruimte over bij het monteren van de video’s. Handig als je bv. beelden vloeiend in elkaar over wilt laten lopen (faden). Voor een vlotte montage zijn shots van 4 tot 8 seconden het beste.

6: Zet jezelf erop!

Ik heb wel eens film materiaal gekregen van een klant die met de motor een weekendje weg ging. Alle ja echt alle beelden waren recht doorgaand op de motor. Zijn gezicht kwam geen 1 keer in beeld. Laat jezelf dus ook een keer zien want dat maakt jou film een stuk persoonlijker en warmer. Vooral met een GoPro is dit super handig want je kan hem gewoon ergens neer zetten. Probeer het dan ook zo spontaan mogelijk te houden en kijk niet te veel naar de camera. Of geef de camera aan iemand en vraag hem of zei om je even te filmen.

7: 3 zoom-afstanden

Gebruik het principe van 3 zoom-afstanden voor je opnames. Dat wil zeggen van een overzichtsbeeld (1) naar een onderwerp beeld (2) naar een detailbeeld (3). Zo kun je in 3 shots de sfeer van de omgeving vangen en heb je ook een mooie dynamiek.

Voorbeeld: film in Afrika een groep giraffen, film een enkele giraf en film de kop die van de bladeren eet.

8: Batterijen en geheugen

Zorg dat je altijd volle accu’s bij je hebt. Het is lullig als je net een vet moment mee maakt en bij het indrukken van de opname knop er niets gebeurd. Laadt je accu’s op als je slaapt zodat je overdag volle accu’s hebt. En Zorg dat je een power bank bij je hebt zodat je onderweg je lege accu’s op kunt laden. Zorg ook dat je genoeg geheugen kaartjes bij je hebt!

9: Schokkerig beeldmateriaal

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar maak langzame bewegingen en beweeg niet te snel alsof je een vlieg probeert te vangen met je camera. Te schokkerige beelden krijgt de beeldstabilisator er niet uit en ziet je film er minder professioneel uit.

10: Horizontaal filmen

Mocht je hier geen GoPro gehuurd hebben en film je met een telefoon, film dan horizontaal en niet verticaal! Echt mensen, het ziet er niet uit die zwarte balken die verticaal in beeld te zien zijn als je je video gemonteerd hebt. Film dus altijd horizontaal.

 

Good luck filming!!!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.