8 belangrijkste GoPro-tips voor beginners

Gepubliceerd op 23 april 2020 om 13:21

Alles wat je nodig hebt om betere GoPro-opnames te maken

GoPro's zijn de perfecte camera's om onze avonturen vast te leggen en spannende levensverhalen te vertellen. Het is zo veelzijdig dat zelfs professionele producties en filmmakers GoPro's gebruiken om actiescènes in hun films vast te leggen.

Hoewel deze misschien een professionele postproductie hebben gebruikt, zijn er nog steeds bepaalde tips en trucs die iedereen kan leren en toepassen in zijn eigen workflow voor het maken van video's. Deze 8 eenvoudige tips helpen je om van je basisvideo's meesterwerken te maken.

 

1: Plan jouw shots

 

Het plannen van je foto's is de eerste stap om je video's te verbeteren. Door je opnames een beetje van tevoren te plannen (al is het maar in je hoofd), is de kans groter dat je een beter verhaal vertelt. Dus in plaats van te haasten om op die opnameknop te drukken, moet je eerst wat tijd nemen om het gebied met je eigen ogen te bekijken. Mogelijk ontdekt je nieuwe mogelijkheden voor camerahoeken of verlichtingscombinaties die in jouw voordeel kunnen worden gebruikt. Als je hier dus wat creatiever mee om zult gaan, zullen je video's veel beter worden.

aftermovie laten maken

Hoe plan je je shots?

  • Verhaal is de sleutel! Zorg ervoor dat het een verhaallijn volgt met een intro, body en outro.
  • Denk vooruit over camerahoeken en camerabewegingen.
  • Denk aan licht en kies het beste moment van de dag om te filmen (bij voorkeur zonsopgang en zonsondergang)
  • Als je een complexe video maakt, overweeg dan om een ​​storyboard te maken
  • Als je een specifieke opname in gedachten hebt, wees dan niet bang om een ​​voorbeeld van de opname op je telefoon te bekijken of de opname te bekijken om er zeker van te zijn dat je helemaal tevreden bent voordat je naar een andere locatie gaat.

2. Gebruik de juiste GoPro-instellingen

 

Na een beetje planning te hebben gedaan, is het tijd om je GoPro klaar te maken en in te stellen voor het filmen.

Hoewel GoPro het niet slecht doet in de automatische modus (standaard), raden we aan de instellingen ervan te leren en ze aan te passen aan wat je filmt. Door jouw camera-instellingen te beheersen, kun je het uiterste uit je GoPro halen.

Als je er klaar voor bent, probeer dan Protune in te schakelen via het menu met camera-instellingen. Hierdoor worden de handmatige instellingen van GoPro ontgrendeld en wordt de opnamekwaliteit verbeterd.

 

Op dit punt kun je de aangepaste waarden instellen voor elke GoPro situatie. Deze waarden veranderen op basis van een paar factoren, zoals:

  • Wat je aan het filmen bent (bijv. Snelle actie versus langzame actie) -> Framesnelheidinstellingen
  • Lichtomstandigheden -> ISO-instellingen, instellingen voor weinig licht
  • Omgeving -> Gezichtsveldinstellingen, Stabilisatie-instellingen
  • Afspeelapparaat -> Resolutie-instellingen, NTSC / PAL
Goedkoop GoPro huren

3. Hou het kort

 

Hoe vaak heb je amateurfilms gezien die vanuit dezelfde hoek zijn gemaakt gedurende vijf lange minuten? Nooit!

Neem even de tijd om na te denken over hoe lang een opname duurt in een echte professionele video. Het zijn secondes.

Deze eenvoudige tip helpt je om je video's dynamischer te maken door het overbodige weg te laten.

Korter is beter. Zeker als het om snelle acties gaat.

Pro-tip: neem de volgende keer dat u een video opneemt niet meer dan 10 seconden op en beweeg. Als je een shotlijst hebt zoals we hebben besproken, heb je een heleboel geweldige invalshoeken om uit te kiezen. Bij langere scènes film je dezelfde opname vanuit twee of drie verschillende hoeken. Dan heb je meer variatie en het kijkt beter weg.

 

4. Zorg dat hij opgeladen is

 

Naarmate er nieuwe GoPro-cameramodellen uitkomen, neemt de verwerkingskracht van GoPro toe samen met nieuwe krachtige functies, maar de batterijen blijven bijna hetzelfde. Dit kan resulteren in een kortere gebruiksduur per enkele batterij.

Naast het aanbevelen van een back-up van je cameratas met een paar extra batterijen (ervan uitgaande dat je ze kunt vervangen) om zeker te zijn van een volledige filmdag, helpen de volgende eenvoudige tips je om de levensduur van je batterij te verlengen en meer opnames te maken:

 

1: Zet je camera alleen aan als je wilt filmen met de Quick Capture-functie (vanaf HERO5 hierboven)
2: Schakel wifi, Bluetooth, spraakbesturing en gps uit
3: Houd GoPro-batterijen warm (zakken werken goed)
4: Schakel het beeldscherm uit (indien niet nodig)

5. Gebruik een snelle SD-kaart

Het gebruik van een compatibele GoPro-geheugenkaart is erg belangrijk om te garanderen dat al jouw mediabestanden correct worden opgeslagen. Ondanks de grote keuze aan geheugenkaarten die we op de markt hebben, raden we aan om alleen GoPro's geteste geheugenkaarten te gebruiken. Probeer in het algemeen alleen snelle geheugenkaarten te gebruiken die 4k-opnamen kunnen garanderen, anders worden jouw bestanden mogelijk niet correct opgeslagen. Daarom raden we microSD-kaarten aan met een snelheidsclassificatie van klasse 10 of V30. 

6. Stabiliseer je clips

 

Tenzij het daadwerkelijk wordt gebruikt als filmtechniek, is er niets duizeliger dan een hele video te moeten doornemen die eruitziet alsof deze is opgenomen tijdens een aardbeving. Daarom is beeldstabilisatie en hypersmooth uitgevonden. Deze functie maakte van GoPro de beste actiecamera op de markt. En daarom moet je het gebruiken.

Maar het zijn bepaalde momenten waarop de in-camera stabilisatie niet goed presteert. Dit gebeurt meestal in situaties met weinig licht, waar het algoritme van de camera moeite heeft om de objecten in het frame te herkennen, waardoor video-artefacten ontstaan ​​die het jello-effect worden genoemd, zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding:

Probeer dus Hypersmooth of enige vorm van camerastabilisatie te vermijden als licht een probleem is. Het is zelfs beter om een ​​cardanische stabilisator te gebruiken om video's bij weinig licht te maken, omdat de video van tevoren mechanisch is gestabiliseerd. Als je geen stabilisator hebt, zal het gebruik van een selfiestick of gopro-statief over het algemeen een kleine hoeveelheid stabilisatie toevoegen.

Als jouw video er nog steeds te wankel uitziet, kun je proberen deze tijdens de postproductie te corrigeren met professionele bewerkingssoftware zoals Final Cut Pro of Adobe Premiere Pro zoals we bij www.jouwfilm.nl gebruiken met behulp van de elektronische beeldstabilisatie-effecten. Hoewel deze methode niet altijd elk wankel frame gladstrijkt, is het altijd de moeite waard om het te testen.

 

7. Denk vooruit aan de videobewerking

 

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in het filmen en het bewerkingsproces volledig te vergeten. Voor veel beginners kan bewerken een tijdrovende en ontmoedigende taak zijn. Voor kleine / eenvoudige projecten met slechts een paar clips raden we aan om apps voor videobewerking op je telefoon te downloaden. We hebben een overzicht samengesteld van de beste gratis en betaalde apps voor videobewerking, speciaal voor GoPro-enthousiasten.

Voor projecten met veel clips en bestanden raden we aan om op uw computer te bewerken of een videobewerkingsservice zoals www,jouwfilm.nl te gebruiken. Als je de tijd, het geduld en een degelijke computer hebt om mee te werken, kan bewerken echt leuk zijn. Als je begint, is het niet nodig om dingen te ingewikkeld te maken, het belangrijkste is altijd het verhaal. 

8. Gebruik het juiste accessoire

 

Met accessoireassen kun je je GoPro op bijna alles monteren en overal mee naar toe nemen. Als je al een aantal GoPro-accessoireassen bezit, begrijp je ook hoeveel deze dingen onze filmworkflow gemakkelijker en beter maken.

Als je net begint, moedig ik je aan om eerst te begrijpen wat de activiteiten zijn die je het meest fotografeert, en dan creatief na te denken over hoe je die scènes zou kunnen fotograferen. Welke camerahoeken kun je gebruiken? Waar zou je je GoPro kunnen bevestigen?

Deze vragen helpen je te evalueren wat voor soort accessoires je de volgende keer in je cameratas nodig hebt.

Er zijn accessoires die zijn ontworpen om je GoPro mee te nemen bij elke activiteit die je maar kunt bedenken. 

 

Veel film plezier en tot ziens bij ''Jouw Film.''


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.